Een medisch centrum kan werken met betaling per prestatie of forfaitair. In het forfaitair systeem schrijft de patiënt zich in in het medisch centrum, dat vooraf een akkoord heeft gesloten met het RIZIV. Hij betaalt niets aan het centrum, zelfs geen remgeld, maar hij krijgt geen terugbetaling meer van het ziekenfonds indien hij elders naar de eerste lijn gaat. Maandelijks ontvangt het medisch centrum van het RIZIV een vast bedrag per ingeschreven patiënt.
Voor de huisarts betekent dit minder rompslomp, een vaste beloning en het verdwijnen van de risico's verbonden aan het bewaren van contant geld.De aldus bespaarde tijd kan hij dan besteden aan de patiënt, promotie van preventie en opleidingsacties naar gezondheid toe.
Naast het forfait voor medische zorgen, kunnen ook overeenkomsten worden gesloten voor thuisverpleging en kinesitherapie binnen hetzelfde medisch centrum. Deze twee disciplines geven aanleiding tot betaling van twee bijkomende forfaits.
In eerste instantie dient u het RIZIV op de hoogte te brengen van uw voornemen om over te stappen naar het forfait. Het RIZIV heeft hiervoor een formulier ontwikkeld. U vindt dit formulier terug via deze link.
Vervolgens dient u bijlage 4 in te vullen waarbij u de organisatie van uw praktijk en de zorgcontinuïteit omschrijft. U vindt deze bijlage via deze link. Feprafo kan u ondersteunen en begeleiden bij dit proces.
Nadien wordt uw dossier voorgelegd aan de verzekeringsinstellingen in de Commissie Forfait. Deze kunnen opmerkingen formuleren waaraan uw dossier moet aangepast worden. Feprafo heeft een vertegenwoordiging in deze commissie en wij kunnen uw dossier opvolgen.
Indien voldaan wordt aan de opmerkingen van de Verzekeringsinstellingen, wordt uw dossier voorgelegd aan het Verzekeringscomité. Feprafo heeft eveneens een vertegenwoordiging in dit verzekeringscomité.
Indien dit comité uw dossier goedkeurt, wordt dit dossier door het RIZIV ter goedkeuring voorgelegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.
Ten slotte ontvangt u het RIZIV-nummer van uw medisch huis. Feprafo kan u begeleiden bij de opstart van uw Medisch Huis en u begeleiden bij alle administratie die bij het systeem van het forfait komt kijken.
Forfaitaire maandbedragen van toepassing vanaf 1 juni 2020 voor medische huizen (bron : RIZIV)
Forfaitaire maandbedragen van toepassing vanaf 1 februari 2020 voor medische huizen (bron : RIZIV)
Forfaitaire maandbedragen van toepassing vanaf 1 februari 2019 voor medische huizen (bron : RIZIV)
Forfaitaire maandbedragen van toepassing vanaf 1 februari 2018 voor medische huizen (bron : RIZIV)
Forfaitaire maandbedragen van toepassing vanaf 1 augustus 2017 voor medische huizen (bron : RIZIV)
Forfaitaire maandbedragen van toepassing vanaf 1 juli 2016 voor medische huizen (bron : RIZIV)
Forfaitaire maandbedragen van toepassing vanaf 1 augustus 2015 voor medische huizen (bron : RIZIV)
Om een kwaliteitsvolle zorg te waarborgen, werden binnen de gezondheidszorg van het RIZIV verschillende diensten ontwikkeld voor de elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens. Het bestaan van een therapeutische relatie is bij deze gegevensuitwisseling een primaire voorwaarde.
Voor artsen die werkzaam zijn in medische huizen, wordt er - gelet op de specifieke relatie met de patiënten van de groepering - in een systeem voorzien waarbij het bewijsmiddel van therapeutische relatie wordt geleverd op het niveau van het medisch huis.
Vanaf 1 mei baseert eHealth zich hiervoor op de samenstellingen van medische huizen zoals deze bij het RIZIV gekend zijn.
Aangezien medische huizen contractueel gezien elke wijziging in hun groep van zorgverleners moeten meedelen, is er de nodige garantie dat de RIZIV-gegevens m.b.t. de samenstellingen correct zijn.
Deze mededeling kan vanaf 1 mei 2017 via de wegtoepassing MyRiziv. Na identificatie kan elke zorgverlener:
HET FORFAITAIR SYSTEEM, VLOEK OF ZEGEN ? PRESENTATIE OP SYMPOSIUM VAN 8 NOVEMBER 2014 (UNIVERSITEIT VAN ANTWERPEN)
Studie van het Intermutualistisch Agentschap: "Vergelijking van kost en kwaliteit van twee financieringssystemen voor de eerstelijnszorg in België - een update" (2018)
Rapport 85a van het KCE "Vergelijking van kost en kwaliteit van twee financieringssystemen voor de eerstelijnszorg in België" (2008)
Rapport 118a van het KCE "Voordelen, nadelen en haalbaarheid van het invoeren van 'Pay for Quality' programma's in België" (2012)
"Een analyse van het overschakelen naar het forfaitair betalingssysteem in een traditionele praktijk in Vlaanderen"
Eindwerk door Chris Vodde, Interuniversitair Centrum voor HuisartsenOpleiding vzw, 2010
Synthese in Huisarts Nu, oktober 2010
"De omschakeling naar het forfaitair betalingssysteem in Vlaamse huisartsenpraktijken: een prestatie?
Eindwerk door Michaël Erkens, Master of Family Medicine, KULeuven ACHG, 2014
Synthese in Huisarts Nu, september 2014
De overstap naar een forfaitaire praktijk is een hele verandering. Voor een vlot verloop van het process, volg dit 8-stappen plan.
Schema van het plan.
Meer info over de forfaitaire betaling op de eerste lijn ? Zie website Domus Medica
Eerstelijnszorg: nu meer dan ooit!
Dit document vormt een conceptuele basis voor een overleg met alle actoren in de eerste lijn, in de bredere gezondheids- en welzijnszorg en in het beleid om te komen tot actie en verandering. Het kwam tot stand op initiatief van de Vlaamse professoren huisartsgeneeskunde (UGent, KU Leuven, UA en VUB) en wordt gezien als basis voor gesprek door Domus Medica.
Prof.dr. Jan De Maeseneer (UGent), Prof.dr. Bert Aertgeerts (KU Leuven), Prof.dr. Roy Remmen (UA), Prof.dr. Dirk De- vroey (VUB), 9 december 2014
Organisch veranderen op weg naar een (r)evolutie.
Position paper van het Jan Van Es Instituut (het JVEI begeleidt de Chroniccare projecten).
P.P. Valentijn, MSc en M.A. Bruijnzeels, PhD, november 2014