Beroepsziekte - ook voor medische huizen
De beroepsziekteregeling (wet van 3 juni 1970) is een veel gunstiger systeem dan de ziekteverzekering.
Bij de beroepsziektenregeling wordt 90% van het loon vergoed, dit in tegenstelling tot 60% van het loon bij de ziekteverzekering bij arbeidsongeschiktheid. De ziektekosten (deel dat niet door de ziekteverzekering wordt terugbetaald) wordt door dit fonds terugbetaald, dus opnieuw voordeliger dan de gewone ziekteverzekering.
In België werkt men met een gemengd systeem: Ten eerste een lijstsysteem (sta je op de lijst, dan kan je ervan genieten) en ook met een open systeem (ziekten die er niet op staan, kun je via die manier aantonen, maar heel heel heel moeilijk om aan te tonen), dus zeer positief dat Fedris dit aan de lijst heeft toegevoegd !!
Dit geldt enkel voor werknemers in loondienst (niet voor zelfstandigen). Er moet hiervoor geen extra verzekering door de werkgever afgesloten worden. De kosten hiervan zitten reeds in de RSZ-afhoudingen vervat.
Om voor erkenning als beroepsziekte in aanmerking te komen bij zorgverleners van medische huizen is vereist dat hun ziekte in verband kan gebracht worden met een gedocumenteerd professioneel contact met een COVID-19 patiënt.
Druk formulier 501 en formulier 503 af. Vul formulier 501 zelf in en laat formulier 503 invullen door een arts. Voeg eventueel medische bewijsstukken toe die vermeld staan op het formulier 503. Stuur vervolgens alle documenten naar Fedris (Sterrenkundelaan 1 te 1210 Brussel).
Zodra Fedris de formulieren en medische bewijsstukken heeft ontvangen, maakt het een dossier aan dat een interne procedure zal doorlopen. U moet niets meer doen, tenzij Fedris u om bijkomende documenten vraagt of u oproept voor een medisch onderzoek.