Rationeel gebruik van medische maskers
Het onverantwoord gebruik van medische maskers en andere beschermingsmiddelen brengt de volksgezondheid rechtstreeks in gevaar (tekort en speculatie).
Deze instructies hebben als doel het rationeel gebruik van medische maskers en andere beschermingsmiddelen te bevorderen.
1. Beheer van de maskers en andere beschermingsmiddelen
In zorginstellingen en in groepspraktijken moeten de maskers en andere beschermingsmiddelen door één centrale instantie worden beheerd en mogen niet vrij verkrijgbaar zijn binnen deze structuren. Daarom moet in het algemeen:
- Herinnerd worden aan de algemene (standaard)voorzorgsmaatregelen inzake hygiëne;
- Ervoor gezorgd worden dat de zorgverstrekkers (en het verzorgend personeel) correct en volledig geïnformeerd worden omtrent het COVID-19 en het juiste gebruik van de maskers en andere beschermingsmiddelen;
- Verboden worden dat het personeel dat niet betrokken is bij de verzorging van patiënten routinematig medische maskers draagt (bv. administratief personeel, technisch personeel, laboratoriumpersoneel, personeel van de onthaalbalie dat geen rechtstreeks contact heeft met patiënten, enz.).
2. Algemene beslissingen inzake de verderzetting van het systeem van zorgverstrekking
Voor de ambulante en/of privépraktijken werd op de Risk Management Group van 18 maart beslist dat zij eveneens al hun electieve activiteit moesten stopzetten, behalve voor wat betreft essentiële preventieve maatregelen, m.n. inzake vaccinatie voor baby’s van minder dan 15 maanden en neonatale screening.
Deze algemene regulatie is vanzelfsprekend van groot belang in het licht van het rationeel gebruik van de maskers. Maskers, of andere beschermingsmiddelen mogen enkel voor de niet-electieve zorg worden ingezet.
3. Gebruik van maskers
De maskers bieden twee soorten bescherming : bescherming van de patiënt en bescherming van de zorgverlener.
3.1. Chirurgische maskers:
Het chirurgisch masker dat de gebruiker ervan moet beschermen bij de verzorging en medische handelingen, mag door de zorgverstrekker (en het verzorgend personeel) worden gebruikt in de
extramurale zorgsetting:
- bij contact met patiënten met een mogelijke of bevestigde COVID-19 in de triagecentra,
- bij contact met patiënten met een mogelijke of bevestigde COVID-19 voor alle eerstelijnszorgen of thuiszorg,
- bij geïsoleerde patiënten met een vermoedelijke of bevestigde COVID-19 in residentiële collectiviteiten zoals woon- en zorgcentra, revalidatiecentra en gevangenissen, enz.,
- alle transport van patiënten met uitzondering van transport van mogelijke of bevestigde COVID-19 patiënten via daarvoor voorzien transport (in dit geval wordt FFP2 gebruikt),
- bij handelingen van het personeel van mortuaria en begrafenisondernemers bij overlijden van een mogelijke of bevestigde COVID-19 patiënt.
Alhoewel het chirurgische masker normaal gezien voor éénmalig gebruik is bestemd, mag het, in de huidige omstandigheden, door de zorgverstrekker (en het verzorgend personeel) worden gebruikt onder volgende uitzonderlijke voorwaarden:
- gedurende 8 uren, ongeacht de opeenvolging van interventies, zonder naar buiten te gaan,
- mag dus met dat doel bijgehouden worden (gedragen rond de hals) maar nooit in de zak,
- mag voorlopig bewaard worden op een plaats zonder besmettingsgevaar (bv. in een geïndividualiseerde papieren omslag of in een uitwasbare gepersonaliseerde bak),
- mag nooit aan de voorzijde aangeraakt worden,
- moet onmiddellijk verwijderd worden zodra er macroscopisch zichtbare vlekken op zijn.
Gezien deze uitzonderlijke situatie is de strikte toepassing van de aanbevelingen inzake handhygiëne onontbeerlijk.
Deze uitzonderingsmaatregelen rond chirurgische maskers worden opgeheven zodra de epidemiefase rond het COVID-19 afloopt.
De volledige communicatie over het betreffende advies van de hoge Gezondheidsraad vindt u terug via deze link.